Kuchnia

Chorwacja kuchnia jest niezwykle ciekawa i zróżnicowane. Wiele w niej wpływów z innych kultur, a także interesujących smaków. Można ją podzielić na trzy strefy, ze względu na regiony - dalmacką (śródziemnomorską), slawońską lub też panońską na północy oraz górską, która niejako zawiera w sobie obie kombinacje.

Krótka charakterystyka kuchnia chorwackiej

Kuchnia Chorwacji ukształtowała się również pod wpływem kuchni węgierskiej, tureckiej, austriackiej czy włoskiej, których wpływ jest wyraźnie wyczuwalny. Dlatego też na stołach można zauważyć ogromne ilości różnych gatunków ryb, warzyw, owoców morza, grillowanego mięsa, oliwek, ziół, winogron, miodu, owoców cytrusowych czy oliwek.

Najbardziej popularnymi potrawami są ryby, które przygotowuje się tak jak to robiono tysiące lat wstecz, czyli w garnku z brązu nad ogniem, bez mieszania, jedynie z potrząsaniem co jakiś czas. Tak przygotowuje się chociażby pikantny gulasz rybny, czyli fis paprikas.

Posiłek w Chorwacji zaczyna się od przystawek, tak zwanego zimnego talerza, czyli "hladni pladanj". To zazwyczaj owczy ser, papryka, salami, małe kiełbaski czy szynka. Przed posiłkiem podaje się także sljivovicę, czyli brandy o smaku śliwki 40-75%, domowej roboty, a do posiłku miejscowe wina. Następnie je się danie główne, zupę i mięso z zupy z sosami, a także tłoczone ziemniaki ze śmietaną. Kolejno podaje się pieczone mięso, pieczone ziemniaki i marynowaną paprykę z kapustą. Na deser zaś ciasta, galaretki czy też owoce w słodkim syropie z kawą, winem lub piwem.

Czego warto spróbować będąc w Chorwacji?

Jedną z najstarszych potraw w Chorwacji jest potrawka pasterza, czyli zobanac. To danie z mięsem przygotowywane tak jak te z ryb. Poza tym koniecznie trzeba spróbować zganci znane jako pura w Dalmacji czy palenta na wybrzeżu Istrii. Na smakoszy czeka tu pyszna zupa fasolowa oraz wyborny kapuśniak, a także kasom, czyli gęsta i pikantna zupa z różnego rodzaju grzybów i kaszy gryczanej.

Dietetyczna i mało tłusta kuchnia czeka zaś w Dalmacji. Czeka tu potrawka rybna brodet, najlepsze ostrygi i gorąca pura. To jednak dopiero początek pyszności, których mnóstwo w każdym regionie Chorwacji.